Szent Orsolya Iskolaközpont

2014 ÉVBEN PÁLYÁZATI TÁMOGATÁSSAL VALÓSULT MEG A SZENT ORSOLYA ISKOLAKÖZPONT ENERGIAHATÁKONY KORSZERŰSÍTÉSE DOMBÓVÁRON


A Szent Orsolya Rendi Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2013-ban nyert támogatást a KEOP-5.5.0/B/12 pályázat keretén belül az iskolaépület energia hatékony korszerűsítésére. A projekt célja volt az iskolaépület fenntartható üzemeltetése az energiafelhasználás csökkentésével. Ennek érdekében napelemeket, napkollektort telepítettek, szigetelték az épület födémjét, kicserélték a külső nyílászárókat és új, energiatakarékos lámpatesteket szereltek fel.


Az Új Széchenyi Terv keretében a KEOP-5.5.0/B/12 Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva pályázati konstrukcióban pályázott 2013 évben „A Szent Orsolya Iskolaközpont energia hatékony korszerűsítése” című projekttel a Szent Orsolya Rendi Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. A pályázat sikeres volt, a korszerűsítésre megítélt támogatás 99.990.000 Ft, a támogatás intenzitása 100% volt.

A projekt kevesebb, mint 6 hónap alatt valósult meg. 2014. 03. 01-én elkezdődött de az új tanév nyitásáig, 2014.08.31-ig be is fejeződik. A kivitelezés főleg a nyári szünetben zajlott a tanítás zavartalanságának biztosítása miatt.

A projekt célja az iskola fenntartható üzemeltetésének megteremtése az energiafelhasználás csökkentésével.

A projekt előkészítés során az iskolaépület energetikai felmérése teljes körűen megtörtént. A számítások alapján nyilvánvalóvá vált, hogy haladéktalanul szükséges a födém utólagos szigetelésének megoldása és a külső nyílászárók cseréje, és az energiafelhasználás csökkentése érdekében a világítás korszerűsítése is indokolt, elsősorban a világítótestek cseréje. A projekt kötelező része volt a megújuló energia források hasznosítása, ezért hálózatra kapcsolható napelemes rendszert építettek ki tartószerkezettel a tető síkjában, valamint a meleg víz előállítás kiegészítésére napkollektort is telepítettek.

A beruházás eredményeként az iskolaépület Energiatanúsítvány szerinti besorolása a legkedvezőbb „A” kategóriára módosult, évente 115,79 GJ-ra nő a megújuló energiafelhasználás és ezzel párhuzamosan a szigetelés és a nyílászárócsere révén 544 GJ-ra tehetői a megtakarított éves energiamennyiség, miközben az épület üvegházhatású gáz kibocsátása 64 tonnával csökken évente.

Az új tanévben a megújuló iskolában tanuló gyermekek, pedagógusok és az itt dolgozók a projekt eredményeit már közvetlenül is élvezhetik, míg a helyi lakosság közvetve szintén kedvezményezettje a projektnek, hiszen Dombóvár város nagyhírű iskolája újul meg és mutat példát más intézményeknek a korszerű energiahasznosítás terén.